Diş Taşı Temizliği

Diş taşı, dişlerde oluşan plak temizlenmediği zaman kişinin tükürüğünde mineraller ve bakteriler birikir. Biriken mineral ve bakteriler zamanla dişlerde kirli bir sarı veya beyaz maddeye dönüşerek rahatsızlığa sebep olur. Genal tabiriyle rahatsızlık veren bu maddeye diş taşı denir.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Diş taşı en çok alt dişlerin iç yüzeyinde ve üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Dişler, genel sağlık açısından da düzenli ve sürekli fırçalanmalıdır. Hatta yalnızca diş fırçalamak değil, genel ağız bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Diş taşı yeterli ve etkili bir diş fırçalamanın olmadığı durumlarda oluşabilir ve zamanla oluştuğu için farkedilmesi zaman alır. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve sert kaya gibi olan bu yapılar dişlerin çevresini sarar. Bazen dişin altına doğruda ilerleyebilir. Bu durum diş eti rahatsızlıklarında daha fazla görülür.

Diş Taşları Nasıl Önlenir?

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek; diş taşlarının oluşmasını engellemeye yardımcı olan hususlardır.

Her 6 ayda bir ya da diş hekiminizin uygun gördüğü sıklıkta kendisini ziyaret etmeniz; diş taşının ne kadar sürede oluştuğunu ya da oluşup oluşmadığını görmesini sağlayacağı ve bu doğrultuda tavsiyeler vereceği için önemlidir. Ayrıca diş taşları, plakların gelişebilmesi için daha yapışkan bir yüzey alanı sağlayabileceği için; çürük ve diş eti hastalığı gibi çok daha ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Eğer, böyle bir sorununuz var ise diş taşlarınızın temizlenmesi için vakit kaybetmeden bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkate Alınması Gerekenler

Diş taşı temizliğinin ardından en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir.

Diş hassasiyeti bakımından çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerin direkt temasından kaçınılmalıdır.

Diş taşı temizliği ardından diş etlerinin daha hızlı iyileşmesi adına tuzlu su ile gargara ve herhangi bir ağrı durumunda ağrı kesici önerilmektedir.

Diş taşı tedavisinin ardından mutlaka diş bakımına önem verilmeli, dişler en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca en az 6 ayda bir olacak şekilde doktor kontrolüne gidilmelidir.