Endodonti Nedir?

Dişlerin kemik içerisinde kalan ve diş eti ile kaplı olan bölümüne “diş kökü” adı verilmektedir. Diş eti sınırının üzerindeki mine tabakasının altında ise “dentin” adı verilen yapı mevcuttur. Bu yapının altında da bir bağ dokusu bulunmaktadır. Bu doku ise dişlerin canlı bölümünü oluşturan “diş siniri” yani “pulpa”dır.

Dişin büyüme, gelişme ve beslenmesinde görevli olan pulpa, dişin zarar görmesi halinde diş ve diş eti dokusundaki problemleri ağrı ve iltihap şeklinde ileterek uyarıda bulunmaktadır.

Diş etleri ve diş etlerini çevreleyen destek dokulardaki hastalıkların ilerlemesi halinde kemik dokularda oluşan kalıcı hasarlar diş etleri arasındaki enfeksiyonun yerleşimini ve enfeksiyon tablosunun ilerlemesini arttırmaktadır. Bunun sonucunda da diğer sağlıklı dişlerde dahil olmak üzere diş sallanmaları ortaya çıkmaktadır. Yani bu enfeksiyon tablosu diş çekimlerine kadar gidilmesine neden olabilmektedir.

Endodonti Uzmanı Kimdir?

Diş hekimliği eğitimi sonrasında doktorasını kök kanalı tedavisi bölümünde yapmış olan hekime “Endodonti Uzmanı” ya da “Endodondist” adı verilmektedir.

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Yukarıda da ifade edildiği gibi dişin mine ve dentin tabakasının altında bulunan pulpanın yani damar ve sinir topluluğunun zarar görmesi ya da yaralanması halinde Endodontik müdahale gerekmektedir. Pulpa kendini yeniden onaramadığı için dişin canlılığını kaybetmesi halinde oluşan diş ağrısı, diş apsesi, sıcak ve soğuk hassasiyeti, diş renklenmesi ve diş travmaları gibi durumlarda Kanal Tedavisi uygulanarak diş kaybına kadar uzanan olumsuz durumların ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar

Pulpa kendi kendini onaramadığı için dişlerde oluşan derin çürükler, travmalar ya da yaralanmalar ilerleyerek derinleşebilmektedir. Bunun sonucunda da diş kökünde oluşan iltihap çene kemiğine inmekte ve bu bölgede geri dönüşümsüz diş kayıplarına yol açmaktadır. Bu nedenle diş hekimliğinin anabilim dalı olan Endodonti, iltihaplı ya da ölü diş pulpasını kök kanallarından çıkartılmasını sağlarken; sağlığı bozulan dişin tedavisini yaparak ağızdaki hem estetik hem de fonksiyonel görevini sürdürmesini sağlamaktadır.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nasıl Yapılır?

Endodonti Kanal Tedavisi, ölü ya da iltihaplı diş pulpasının dişin kök kanallarından çıkartılarak steril edilmesi ve daha sonrasında bu kanal boşluklarının sağlığa zararı olmayan inert kanal dolum malzemeleri ile doldurulması işlemidir.

Kanal Tedavisi Aşamaları ve Tedavi Süreci

Kanal Tedavisi aşamaları ve seans süreleri kullanılan el aletleri, malzemeler, görüntüleme sistemleri ve kanal dolumu esnasında kullanılan cihazlar aracılığı ile oldukça kısa sürede ve seanslarda bitirilmektedir. Tedavinin seans sayısı enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak kök kanallarının temizliğinin sağlanabilmesi için arttırılabilmektedir.

Kanal Tedavisi süresi ise diş kök durumu ve iltihap seviyesine bağlı olarak 30 ila 45 dakika arasında gerçekleştirilmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki hastanın genel sağlık durumu, kök kanallarının açı ve uzunluğuna göre de bu sürede değişiklik olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Gülüş Tasarımı

Gülüş, bireyin dişleri ile dudaklarının yapısına bağlı olan ve dudaklarının hareketiyle meydana gelen çeşitli duyguların dışarı yansımasıdır.

Periodontoloji

Periodontoloji, diş eti ve kemik gibi diş ve dişi destekleyen dokuların sağlığı, hastalıkları ve tedavileri ile ilgilenen ana bilim dalıdır.