Diş hekimliği branşları içerisinde olan Ortodonti; diş çapraşıklığı, ayrık diş, üst üstü binen dişler ve bu dişlerin birbirleriyle ilişkilerini, estetik ve fonksiyonel durumlarını teşhis, kontrol ve tedavi eden bilim dalıdır. Dişlerin çene ile hem estetik hem de fonksiyonel olarak uyumlu hale ulaşmasına olanak sunan bu bilim dalı diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve diş kayıpları gibi dönüşümsüz hasarların oluşumunu da engellemektedir.
Ortodonti kelimesi, Yunanca’da ortho düzgün ve odons diş kelimelerinden oluşmaktadır. Ortodonti anabilim dalı, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
Ortodontist ya da ortodonti uzmanı, diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimidir. Ortodontist olmak için öncelikle diş hekimliği fakültesi bitirilmelidir. Ardından dört ila altı yıl süren bir uzmanlık ya da doktora programını tamamlamak gerekir. Doktorunuzun ortodonti uzmanı olduğundan mutlaka emin olunuz.
Çapraşık dişlerin temizlenmesi zordur. Kötü kapanış diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı strese sebep olabilir. Tedavi edilmediğinde, bir çok problem zamanla daha ciddi hale dönüşerek ileri zamanda daha komplike tedavi gereksinimi doğurabilir. Bunların yanında güzel bir gülüşe sahip olmak insanın ozguvenini artırırken kendini iyi hissetmesine yardımcı olur. Mutlu olmak herkesin hakkıdır.
Geçmişte ortodontik tedavinin sadece çocuklar için olduğu görüşü hakimdi. Günümüzde ise ortodontik hastaların yaklaşık yüzde otuzu erişkin bireylerden oluşmaktadır. Sağlıklı bir kapanış, 16 yaşında olduğu kadar 60 yaşında da aynı öneme sahiptir. Yaş, ortodontik tedavi için değerlendirilecek bir kriter değildir. Sağlıklı dişler her yaşta hareket ettirilebilir.
AAO (American Association of Orthodontics) çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmelerini tavsiye etmektedir. Bu yaşlarda ortodontist/ortodonti uzmanı, henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken çene ve diş gelişimindeki problemleri yakalayabilir. Anormal durumun erken tespit edilmesi önemlidir çünkü bazı ortodontik problemler erkenden teşhis edildiğinde tedavisi de çok daha kolay olmaktadır. Gelecekte komplike ve maaliyetli tedavi olma olasılığı azalabilir. Pek çok ortodontik hastanın aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlar. İskeletsel bozukluklar çocuğun büyüme dönemi bitmeden çözülebilir.
Özellikle 8-10 yaş aralığıortodontistler için çok önemlidir. Büyüme gelişim evreleri açısından çok önemli olan bu yaşlarda çene ilişkileri düzeltilerek asimetrik yüz gelişimi, çene eklemi problemleri gibi ciddi problemlerin önüne geçilebilir.
Her anne ve baba; çocuğunu 6 veya 7 yaşına geldiğinde ortodonti uzmanına göstermelidir.
Bunun dışında;
Çocuğunuz ağzından nefes alıyorsa ve geniz eti problemi varsa
Uzun süre emzik kullanmışsa
Parmak emme alışkanlığı varsa
Dudak-damak yarığı problemi varsa
Diş eksikliği tespit edilmişse veya çenesine sert bir darbe almışsa
Anne veya baba tarafında alt veya üst çenesi çok ileride/önde ise
Halk arasında dişleklik diye tabir edilen durum gözleniyorsa (çünkü üst ön dişleri çok fırlak olan çocuklar düştüğünde ön dişlerinin kırılma olasılığı çok fazladır.)
Herhangi bir nedenden ötürü erken süt dişi çekimi yapılmışsa
Dişlerde çapraşıklık olduğu düşünülen her çocuk mutlaka ortodonti uzmanına muayeneye götürülmelidir.
Braketlerin takılmasının ardından ilk bir kaç gün yemek yemek eskiden olduğundan daha zordur. Çiğneme hareketi ağrılı olabilir. Dişlerde bu hassasiyet varken çok fazla çiğneme gerektirmeyen yumuşak gıdalar önerilir. Dondurma, yoğurt, puding, çorba, haşlanmış patates, muz, yumuşak peynirler, yumuşak kekler, süt gibi gıdalar konforlu çiğneme için tavsiye edilir. Sadece braketlerin takıldığı ilk seans sonrası değil, braketler ağızda olduğu sürece ortodonti hastası diyetine dikkat etmek zorundadır. Aksi halde braket kırığı meydana gelecek ve bu da tedavi süresinin uzamasına sebep olacaktır.
Çıtır-gevrek yiyecekler: patlamış mısır, buz, cips vs.
Yapışkan gıdalar: karamel, sakız vs.
Sert besinler: fındık, şekerleme vs.
Isırılarak tüketilen yiyecekler: elma,erik,havuç,dürüm vs.
Ayrıca yemek dışında sert olan herhangi bir cismi (kalem arkası, tırnaklar) ısırmak da braketlere zarar verecektir.
Invisalign tedavisi, dijital ortodontik tedavi teknolojisi olan, dişlerinize uygun yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişlerinizi düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Kliniğimizde şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi uygulanmaktadır.