Restoratif Diş Tedavisi alanı; diş çürüğü, diş aşınması, diş travması, diş renklenmeleri gibi dişlerin sert dokularındaki kayıpların giderilerek eski form ve fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını hedefleyen ve diş estetiğinin yeniden oluşturulmasını sağlayan diş hekimliğinin ana bilim dalıdır..
Temel olarak diş kaynaklı estetik kaygıların giderildiği uygulamalara sahip olan ve bu nedenle “Estetik Diş Hekimliği” olarak da ifade edilen bu alan dişlerdeki estetik, fonksiyonel ve fonetik ihtiyaçları karşılayan ve bu amaçla üretilen restoratif maddeleri (dolgu, beyazlatma, porselen ve kompozit lamina uygulamaları gibi) kullanan bir bölümdür.
Restoratif Diş Tedavisi uygulamalarının tümü diş yapılarında en minimum seviyede hazırlık ile estetiği sağlamayı hedeflemektedir. Böylece estetik olarak bütünlük elde edilirken fonsiyonel olarak da ideal seviye korunmaktadır. Bu doğrultuda kişilerin estetik beklentileri, dişler arasındaki ilişkiler, yumuşak dokuların durumu ve yüzün karakteristik özellikleri ile doğal ve fonksiyonlu bir görünüm planlanarak en uygun ve doğru tedavi uygulanır.
Estetik diş hekimliği alanı, ağız sağlığına odaklanmakla birlikte dişlere estetik görünümün de kazandırılmasını hedeflemektedir. Bu amaçla diş çürüklerinden kırık dişlere, diş hassasiyetinden aralıklı dişlere kadar pek çok problem ile ilgilenen bu ana bilim dalının kullanmış olduğu yöntem ve teknikler aşağıda yer almaktadır:
Kompozit Dolgular
Kompozit İnley Dolgular
Porselen İnley Dolgular
Cam İyonomer Siman Dolgular
Fiberle Güçlendirilmiş Dolgular
Fiber Post Tedavileri
Metal Post Tedavileri
Ön Bölge Diestema (diş arası boşlukları) Kapatma Uygulamaları
Porselen Lamina Uygulamaları
Kompozit Lamina Uygulamaları
Vİtal – Devital Diş Beyazlatma Uygulamaları
Diş Hassasiyeti Tedavisi
Kuafaj Tedavisi
Bu yöntem ve uygulamalar dişlerin mine ve dentin olarak adlandırılan dişin sert dokularını kapsamaktadır. Dişin problemli bölümünün temizlenmesinin ardından kalan sağlıklı doku kullanılarak diş ile uyumlu bu uygulamalar ile restorasyonu yapılmaktadır.